Bergschoenen

Hoe kies ik de juiste bergschoenen?

Het is algemeen bekend dat de juiste voorbereiding essentieel is voor een succesvolle bergwandeling. Wil je hier meer over weten, lees dan ook eens onze blog met tips voor wandelen in de bergen. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het kiezen van de juiste bergschoenen.

De schoenen die je draagt tijdens het wandelen in de bergen kunnen je tocht maken of breken. Om deze reden zijn bergschoenen niet zomaar een aankoop, ze zijn een investering in jouw welzijn en plezier tijdens de wandeling. Ze zorgen voor de nodige steun, comfort en veiligheid, zodat je meer aandacht hebt voor de indrukwekkende natuur en de onvergetelijke ervaring van bergwandelingen.

Bij het kiezen van bergschoenen is het essentieel om rekening te houden met het soort terrein waarop je gaat wandelen. Lichte wandelschoenen zijn geschikt voor goed aangegeven en onderhouden paden en gematigde terreinen, terwijl je voor ruiger terrein en zware trektochten stevige bergschoenen nodig hebt met meer enkel ondersteuning. Vraag jezelf af: waar en wanneer ga ik wandelen? Wat is het terrein? Hoe is het klimaat? Heb je antwoord op deze vragen, dan kun je op zoek naar de juiste bergschoenen.

Comfort begint bij de pasvorm

Een van de meest cruciale aspecten van de juiste bergschoenen is de pasvorm. Een goed paar schoenen zou als een tweede huid om je voeten moeten zitten. Geen drukpunten en niet te ruim zodat wrijving ontstaat. Houd er wel rekening mee dat je voeten kunnen opzwellen tijdens lange wandelingen, dus zorg ervoor dat je bergschoenen koopt die voldoende ruimte laten. Let er ook op dat je tenen voldoende ruimte hebben, om te voorkomen dat je tenen tegen de voorkant stoten bij het afdalen.

Veilig op pad met Vibram® zolen

Een ander belangrijk aspect is de zool van de bergschoenen. Ze zorgen ervoor dat je voldoende grip hebt op gladde of oneffen ondergronden. Bij bergschoenen is het belangrijk dat je kiest voor stevige zolen die grip en stabiliteit bieden op rotsachtige ondergronden en paden met losliggende steentjes. Bij Lomer hebben we daarom gekozen voor de gerenommeerde zolen van Vibram®. Je herkent ze aan het gele logo op de zool.

Vibram® is een Italiaans bedrijf dat vooral bekend staat om zijn innovatieve schoenzolen. Het bedrijf is opgericht in 1937 door Vitale Bramani, die de behoefte aan betere zolen zag na een tragisch bergongeval waarbij zes van zijn vrienden omkwamen. Bramani ontwikkelde de eerste rubberen zolen voor bergschoenen die uitstekende grip boden op verschillende soorten terrein, iets dat destijds revolutionair was. Tegenwoordig zijn Vibramzolen de standaard en worden ze door veel vooraanstaande fabrikanten van bergschoenen gebruikt, waaronder ook Lomer. Ze zijn populair vanwege hun duurzaamheid, grip en stabiliteit op verschillende oppervlakken, zowel nat als droog.

Bergschoenen met Vibram zolen

Houd je voeten droog met waterdichte bergschoenen

Bij bergschoenen is het extra belangrijk om te letten op de waterdichtheid. In de bergen kan het weer snel omslaan van blauwe luchten en volop zon naar snel opdoemende wolken en regen. Ook kun je zomaar flinke plassen tegenkomen of zelfs bergbeekjes die getrotseerd moeten worden. Het is dan niet alleen belangrijk dat je grip hebt op natte rotsen, maar je wilt ook je sokken en voeten droog houden. Niet alleen voor meer comfort, maar ook om blaren en andere ongemakken te voorkomen. Kies daarom voor waterdichte wandelschoenen met een ademend en waterdicht membraan, zoals het MerTex membraan (MTX) bij Lomer. Je voeten kunnen blijven ademen en zweet kan worden afgevoerd, terwijl water van buitenaf niet door de schoen heen kan dringen.

De juiste bergschoenen kiezen

Bij het kiezen van bergschoenen is het handig om te weten dat ze in verschillende categorieën zijn ingedeeld op basis van kenmerken en het beoogde gebruik. De classificatie loopt van A tot en met D, waarbij elke categorie toeneemt in termen van stevigheid, ondersteuning en technische eigenschappen.

Categorie A: vlak tot heuvelachtig terrein

Dit zijn lichte en lage wandelschoenen of wandelsandalen. Ze zijn bedoeld voor vlak of heuvelachtig terrein en worden doorgaans gebruikt voor dagwandelingen waarbij geen zware rugzak wordt gedragen. Vanwege de flexibiliteit en het lage gewicht zijn ze ook uitermate geschikt voor lange wandelingen zoals een vierdaagse. Let er op dat deze wandelschoenen niet altijd waterdicht zijn, hoewel de wandelsandalen juist wel geschikt zijn voor gebruik in en rondom water. Categorie A is dus minder geschikt voor bergwandelingen.

Categorie A/B: de allround wandelschoen

Ga je op vakantie naar een bergachtig gebied en ben je van plan wandelingen te gaan maken? Blijf je op de aangegeven en goed onderhouden bergpaden? Neem je geen zware rugzak mee? Dan kun je met categorie A/B wandelschoenen prima uit de voeten. Ze zijn licht en soepel, maar hebben een steviger zool dan categorie A schoenen. De zolen zorgen voor een goede balans tussen grip en stabiliteit op verschillende terreinen. Veelal zijn het lage wandelschoenen, dus bedenk wel dat verzwikking eerder op de loer ligt. Voordeel is dat je minder snel vermoeid raakt, omdat je minder gewicht aan je voeten hoeft mee te zeulen.

Categorie B: wandelingen en trekkingtochten door ruiger terrein

Vanaf deze categorie heb je het over echte bergschoenen. Ga je huttentochten of trekkingtochten maken in de bergen, wandelen met een zware rugzak of zoek je ruiger terrein op? Kies dan voor categorie B. Ze zorgen voor extra ondersteuning en stabiliteit bij het wandelen in de bergen. Ze vallen tot boven de enkels en hebben een steviger schacht om de enkels te ondersteunen op oneffen terrein. Toch bieden ze nog steeds enige mate van flexibiliteit voor meer comfort en minder vermoeide voeten bij lange afstanden lopen.

Categorie B/C: uitdagende bergtochten

Ga je echt uitdagende bergtochten maken, wijk je af van bewegwijzerde paden of weet je nog niet wat voor terrein je tegen gaat komen, zoals gletsjeroversteken, dan doe je er goed aan om te kiezen voor categorie B/C. Ze zijn nog steviger en robuuster dan categorie B schoenen. Je voeten en enkels krijgen de ondersteuning en bescherming die ze nodig hebben. Stevige zolen zorgen voor grip en stabiliteit op alle ondergronden die je in de bergen tegen kunt komen. De bergschoenen zijn ook geschikt bij lopen/klimmen over rotsen en losse ondergronden. Stevige materialen zorgen ervoor dat je voeten worden beschermd tegen scherpe obstakels. Bovendien zijn ze vaak geschikt voor het onderbinden van flexibele stijgijzers.

Categorie C: beklimmingen in het hooggebergte

Ga je beklimmingen maken in het hooggebergte? Categorie C zijn hoge en stevige bergschoenen voor het zwaardere werk en extreme weersomstandigheden. Ze bieden maximale grip, stabiliteit en bescherming en zijn geschikt om flexibele stijgijzers onder te binden.

Categorie D: alpiene-uitdagingen

Categorie D zijn de meest technische schoenen gemaakt voor de meest extreme omstandigheden zoals alpinisme en expedities in hooggebergte. De bergschoenen zijn zeer stug en hebben een volledig stijve zool die niet buigzaam is. Dit is nodig voor zware uitdagingen in het hooggebergte met sneeuw en ijs. Ze zijn geschikt voor volautomatische stijgijzers.

Zijn bergschoenen er alleen voor bergwandelingen?

Bergschoenen schaf je aan voor de benodigde steun, grip en bescherming op ruig en oneffen terrein die je tegenkomt tijdens bergwandelingen, trekkingtochten en meerdaagse hikes. Vooral als je ook een zware rugzak draagt, dan bieden ze de nodige ondersteuning.

Sommige bergschoenen zijn ontworpen om compatibel te zijn met stijgijzers voor klimmen, gletsjer oversteken en ijsklimmen. En omdat deze modellen goede isolatie en waterdichte eigenschappen hebben, zijn ze ook ideaal voor winterwandelingen.

Buiten de bergen om, zijn bergschoenen ook nuttig voor andere outdoor activiteiten zoals boswandelingen, veldwerk en activiteiten waarbij stevige, duurzame schoenen nodig zijn.

Ook voor reizigers die verwachten veel te voet te verkennen, zijn bergschoenen een comfortabele en betrouwbare optie. Ze zijn vaak duurzamer dan reguliere schoenen, en je hoeft niet bang te zijn dat ze vies worden.

Aan de hand van de hierboven genoemde schoen categorieën kun je bepalen welke bergschoenen voor jou het meest geschikt zijn. Vanaf categorie B heb je het echt specifiek over bergschoenen, terwijl categorie A/B kan worden gezien als de perfecte allround wandelschoenen.

Lomer bergschoenen voor dames en heren

Ben je op zoek naar bergschoenen voor dames of heren, dan heb je bij Lomer keuze uit verschillende categorieën. Van lage, lichtgewicht wandelschoenen tot stevige bergschoenen om veilig onderweg te zijn in de ruige natuur. Vibram® zolen houden je veilig op het pad, MerTex voeringen houden je voeten droog en Italiaanse ontwerpen houden het stijlvol. Bekijk ze allemaal in de Lomer webshop en kies jouw ideale bergschoenen. We hebben een ruime collectie unisex bergschoenen en modellen specifiek voor dames of heren.

Laat je je liever adviseren in de winkel, bezoek een Lomer dealer bij jou in de buurt.

Meer nieuws

zomer wandelschoenen

Wandelschoenen voor de zomer

Lees meer