Lichtgewicht wandelschoenen: waarom zijn ze belangrijk voor lange wandelingen?

Lichtgewicht wandelschoenen: waarom zijn ze belangrijk voor lange wandelingen?

Lange afstanden wandelen, zoals een wandelvierdaagse lopen, kunnen een behoorlijke uitdaging zijn. De keuze voor lichtgewicht wandelschoenen is dan cruciaal voor een prettige en succesvolle ervaring. In dit blogartikel leggen we je uit waarom - en wat de voordelen zijn van - lichtgewicht wandelschoenen bij lange wandelingen.

  1. Wat zijn lichtgewicht wandelschoenen?
  2. Waarom zijn lichtgewicht wandelschoenen belangrijk voor lange wandelingen?
  3. Bieden lichte wandelschoenen ondersteuning?
  4. Lichte wandelschoenen van Lomer

Wat zijn lichtgewicht wandelschoenen?

Lichtgewicht wandelschoenen wegen ongeveer 300 tot 500 gram en zijn hiermee ideaal voor op reis, wandelvierdaagsen en lange wandelingen. Het lage gewicht wordt bereikt door het gebruik van lichte materialen en een slank ontwerp, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort, grip en de ondersteuning die essentieel zijn voor wandelschoenen. Ook lichtgewicht wandelschoenen zijn meestal uitgevoerd met profielzolen voor grip en demping op allerlei soorten terrein en een voering met een waterdicht, ademend membraan.

Lichtgewicht wandelschoenen zijn veelal de lage tot middelhoge modellen, waarbij de schacht soepeler is en zonder de extra ‘ballast’ die zwaardere bergschoenen wel hebben. Bergwandelschoenen zijn hoger, (een stuk) stijver en hebben stuggere zolen die nodig zijn voor optimale ondersteuning bij bergbeklimmen. Daarbij hebben ze bijvoorbeeld
bevestigingsmogelijkheden voor onder andere stijgijzers en zijn ze gemaakt van zwaardere materialen, bestand tegen gebruik onder extreme omstandigheden. Het zorgt allemaal voor extra gewicht.

Lichtgewicht wandelschoenen daarentegen, zijn juist de perfecte allround wandelschoenen die je niet gaat dragen in de uitdagende outdoor en bij barre weersomstandigheden. Onnodig gewicht voor onder meer stijfheid en bevestigingspunten voor accessoires kunnen dus worden weggelaten.

Shop lichtgewicht wandelschoenen

Waarom zijn lichtgewicht wandelschoenen belangrijk voor lange wandelingen?

Als je aanzienlijke afstanden loopt, dan wil je zo weinig mogelijk gewicht met je meedragen. Dit geldt niet alleen voor de rugzak, maar net zo goed voor de schoenen.

Een lager gewicht van de schoenen zorgt voor:

  • minder vermoeidheid

Stel je eens voor: je zet tijdens een gemiddelde wandeltocht ongeveer 5.000 stappen per uur. Voor een wandeling van 5 uur zijn dat 25.000 stappen. Dit is een enorme hoeveelheid beweging voor je benen en voeten en elke gram gewicht die ze moeten optillen telt op. Lichtgewicht wandelschoenen verminderen de totale belasting, waardoor je voeten letterlijk ‘lichter’ aanvoelen. Het kost je lichaam gewoonweg minder inspanning waardoor je minder snel vermoeid raakt en langer kunt doorlopen.

  • meer comfort

Lichtgewicht wandelschoenen bieden doorgaans meer flexibiliteit en ademen beter, wat kan bijdragen aan meer comfort tijdens langdurige wandelingen.

  • minder kans op blessures

Mede dankzij het lichte gewicht kunnen de wandelschoenen helpen bij het voorkomen van blessures. Zwaardere (berg)wandelschoenen kunnen leiden tot onnodige belasting, vooral bij lange wandelingen. Door de stugheid van bergschoenen bieden ze minder demping, waardoor je lichaam meer schokken moet opvangen. Op lange afstanden is dit niet bevorderlijk voor onder meer je voeten, knieën en heupen. Door te kiezen voor flexibele, lichte wandelschoenen met goede demping, loop je minder risico op blessures door overbelasting.

  • een snellere droogtijd

Niets is vervelender tijdens het wandelen dan natte, zware schoenen. Lichtgewicht schoenen hebben vaak de eigenschap dat ze sneller drogen na een regenbui of bij het oversteken van een beek. Dit betekent dat je voeten sneller droog zijn en je weer verder kunt wandelen. Bovendien zorgen droge schoenen ervoor dat je veel minder kans hebt op het krijgen van blaren.

Bieden lichte wandelschoenen ondersteuning?

Ondanks hun lichte gewicht bieden deze wandelschoenen nog steeds de benodigde ondersteuning, stabiliteit en bescherming die je nodig hebt tijdens langdurige wandeltochten, mits het terrein niet al te technisch wordt. Dit is ook meteen een reden waarom je juist wel specifiek moet kiezen voor wandelschoenen.

Normale, casual schoenen zoals sneakers bieden deze ondersteuning niet of in mindere mate. Bovendien hebben dagelijkse schoenen niet de juiste zolen voor optimale grip, demping en stabiliteit op verschillende soorten terrein. Tot slot hebben wandelschoenen meestal een voering dat is voorzien van een ademend en waterdicht membraan om je voeten droog te houden tijdens een regenbui, terwijl ze wel kunnen blijven ademen. Het verhoogt niet alleen het comfort, maar vermindert ook de kans op blaren.

Lichtgewicht wandelschoenen zijn hierdoor perfect als allround wandelschoenen voor vlak tot licht bergachtig terrein. Ze bieden genoeg ondersteuning voor wandelen over goed onderhouden en niet al te technische paden, terwijl ze veel meer comfort bieden bij lange afstanden of bijvoorbeeld een wandelvierdaagse. Ook voor een vakantie zijn ze ideaal, omdat ze door een betrekkelijk compact ontwerp en het lichte gewicht makkelijker mee zijn te nemen in je backpack of koffer.

Voor ruiger terrein of het dragen van een zware backpack kun je beter kiezen voor een robuuste wandelschoen met een stijve schacht voor meer ondersteuning van onder meer je enkels.

Lichte wandelschoenen van Lomer

Bij Lomer begrijpen we dat elke stap telt, vooral als je lange afstanden wandelt. Daarom hebben we een breed scala aan lichtgewicht wandelschoenen die zijn ontworpen om je wandelervaring te verbeteren. Lomer heeft een uitgebreide collectie lichtgewicht wandelschoenen zoals allround modellen voor Urban & Outdoor en hiking schoenen voor de echte wandelfanaten.

En dat je met een Italiaans schoenenmerk van doen hebt, zie je meteen terug in de stijlvolle ontwerpen en oog voor detail. Tel daarbij op dat
Lomer wandelschoenen zijn uitgevoerd met de gerenommeerde Vibram loopzolen voor de perfecte balans tussen grip, stabiliteit en demping voor maximale veiligheid en comfort. En Lomer’s eigen ontwikkelde MerTex membraan zorgt ervoor dat water tijdens een regenbui geen kans krijgt om de schoen binnen te dringen, terwijl je voeten kunnen blijven ademen voor langdurig frisse voeten. Ideale lichtgewicht wandelschoenen dus, en dat ook nog eens voor een schappelijke prijs.

Shop lichtgewicht wandelschoenen

Meer nieuws

Tien tips bij wandelen in de bergen

Tien tips bij wandelen in de bergen

Lees meer
zomer wandelschoenen

Wandelschoenen voor de zomer

Lees meer