Of je nu een beginnend wandelaar bent die voor het eerst gaat wandelen in de bergen of een meer gevorderde bergwandelaar die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, wandelen in de bergen is een onvergetelijke ervaring. Het is echter belangrijk om goed voorbereid te zijn en rekening te houden met de uitdagende omgeving. Daarom geven we in deze blog tien waardevolle tips om je bergwandelingen veilig en plezierig te maken, of je nu een beginner bent of een meer ervaren wandelaar bent.
Wandelen in de bergen
1. Zorg voor een goede basisconditie
Wandelen in de bergen vraagt om een goede basisconditie. Zorg ervoor, voordat je gaat wandelen in de bergen, dat je conditie op peil is. Begin hier daarom in Nederland al mee. Dit kan door te sporten, maar ook vooral door hier al regelmatig lange afstanden te wandelen. Houd een fijn tempo aan, maar loop wel stevig door zodat je je hartslag laat versnellen. Kun je dit in Nederland zonder problemen 2 à 4 uur volhouden, dan zal een hike in de Alpen je niet al te veel moeite kosten.
2. Kies van te voren een of meerdere wandelroutes
Ben je een beginner, dan is het aan te raden om te beginnen met een gemakkelijke route die geschikt is voor jouw niveau. Meer ervaren wandelaars kunnen kiezen voor meer uitdagende routes. Zorg er altijd voor dat de gekozen route past bij je vaardigheden en conditie. Op internet zijn tal van websites te vinden met een ruime diversiteit aan routes waarbij je ook de moeilijkheidsgraad kunt vinden.
3. Kies de juiste wandelkleding en accessoires
Zorg ervoor dat je kleding draagt die geschikt is voor de weersomstandigheden. Kies voor laagjes en neem een waterafstotende of waterdichte jas mee die goed ademt. Als broek kun je kiezen voor een wandelbroek, maar ook een afritsbroek is ideaal bij wandelingen in de bergen. Ze zitten lekker soepel en je kunt dan eenvoudig switchen van lange naar korte broekspijpen, of andersom. Belangrijk is om te kiezen voor een broek die lekker zit en waarin je prettig kunt bewegen.
Wandelstokken kunnen je evenwicht verbeteren en je ondersteunen bij het beklimmen en afdalen van steile hellingen. Ze verminderen de belasting op je knieën en helpen blessures te voorkomen.
Tevens is het belangrijk om de juiste accessoires mee te nemen. Zelfs als je vertrouwt op moderne technologieën, is het belangrijk om een gedetailleerde kaart en eventueel een kompas bij je te hebben. Het kan van levensbelang zijn als je je oriëntatie verliest of als je batterij leeg is. Zorg er wel van tevoren voor dat je weet hoe je een kompas en (wandel)kaart gebruikt.
Tot slot is een goede rugzak een must als je gaat wandelen in de bergen. Hier kun je je kleding, maar ook je eten en drinken in kwijt. Voor drinken is het belangrijk om een goede, hervulbare fles mee te nemen. Kies bij voorkeur voor een thermosfles, zodat het water lekker koud blijft.
4. Kies stevige wandelschoenen met goede grip
Investeer in stevige en comfortabele bergwandelschoenen die goede grip bieden op rotsachtige ondergronden en onverharde paden. Goede bergschoenen zijn immers onmisbaar bij wandelen in de bergen. Sneakers of andere schoenen die je thuis draagt, bieden geen goede grip op onverharde paden. De kans dat je wegglijdt is groot, en met een afgrond naast je wil je hier niet aan denken. Bovendien zorgen goede wandelschoenen ervoor dat je enkels goede ondersteuning krijgen en je zelfverzekerde de bergpaden trotseert zodat je beter kunt genieten van al het natuurschoon om je heen. Een ander bijkomend voordeel is dat wandelschoenen vaak waterdicht zijn, zodat je voeten/sokken droog blijven bij een eventuele regenbui. Natte voeten en sokken zorgen in combinatie met de wrijving tijdens het lopen voor blaren.
5. Neem voldoende water en snacks mee
Hydratatie en energie zijn essentieel tijdens bergwandelingen. Neem voldoende water en voedzame snacks mee om je energieniveau op peil te houden. Laat de gedachte even los dat het water veel extra gewicht toevoegt aan je rugzak. Neem ook altijd contant geld mee, voor als je onderweg wat te eten of drinken wilt halen bij een berghut. Zelfs anno 2023 komt het nog regelmatig voor dat je hier niet kunt pinnen.
6. Loop in een groep of laat anderen weten welke route je gaat lopen
Wandelen in een groep is veiliger, vooral voor beginners. Als je alleen gaat, laat dan aan anderen weten welke route je neemt en wanneer je verwacht terug te zijn. Vergeet ook je mobiele telefoon niet.
7. Blijf altijd op het wandelpad
Wandelpaden in de bergen worden altijd goed aangegeven middels bordjes of kleurmarkeringen op bomen of rotsen. Zolang je op het wandelpad blijft, ben je in principe veilig. Verlaat niet het pad, hoe verleidelijk het soms ook lijkt. De grond kan er los zitten of er is veel kans op vallende stenen, met alle gevolgen van dien. Bovendien is het beter voor het behoud van de natuur om op de paden te blijven.
Houd de bergen schoon en respecteer de natuur om je heen. Neem geen bloemen of plantjes mee en wees niet luidruchtig. Blijf op de gemarkeerde paden en neem je afval mee terug naar beneden.
9. Check het weer en vertrek op tijd
Het weer in de bergen kan snel veranderen. Controleer de weersvoorspelling voordat je vertrekt en blijf alert op veranderingen tijdens je wandeling. Vermijd wandelen bij onweer of andere gevaarlijke omstandigheden. Houd ook rekening met de daglichtperiode. Vertrek dus op tijd, want je wilt niet gehaast gaan wandelen om voor het donker weer terug te zijn. Je kunt altijd verkeerd lopen, dus plan dit in. Voordeel van vertrekken in de vroege ochtend is ook dat het nog niet zo warm is en je meer tijd hebt om te genieten van je bergwandeling.
10. Wees je bewust van hoogteziekte
Des te hoger je komt, des te minder zuurstof er in de lucht zit. Houd er rekening mee dat wandelen in de bergen op hoogte een stuk meer energie kost, ook al is je conditie op orde. Wees je daarom bewust van hoogteziekte. Dit kun je krijgen als je te snel naar grote hoogte gaat. Je krijgt dan last van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid. Stijg langzaam en zorg voor genoeg rustmomenten. Drink voldoende water en neem de tijd om te wennen aan de hoogte.