Waterdichte wandelschoenen kopen, waar moet je op letten?

Waterdichte wandelschoenen kopen, waar moet je op letten?

Ben jij een fervent wandelaar en wil jij ook tijdens regenachtige dagen kunnen genieten van een heerlijke wandeling? Dan zijn waterdichte wandelschoenen de oplossing! In deze blog bespreken we de belangrijkste kenmerken van waterdichte wandelschoenen.

Wat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen waterafstotende en waterdichte schoenen. Waterafstotende schoenen zijn behandeld met een laagje dat ervoor zorgt dat water er niet direct in trekt. Maar als je een langere tijd door de regen loopt, dan zal het water uiteindelijk toch naar binnen sijpelen.

Waterdichte schoenen zijn daarentegen voorzien van een membraan dat ervoor zorgt dat water niet naar binnen kan dringen. Bekendste voorbeeld van dit membraan is GoreTex, maar wandelschoenen kunnen ook zijn voorzien van een ander merk membraan. Lomer maakt hiervoor gebruik van haar eigen ontwikkelde MerTex membraan en voor sommige modellen SympaTex. Echter werken ze allemaal op dezelfde manier.

Waterdichte wandelschoenen Lomer MerTex

Het membraan is een soort dun vliesje bestaande uit talloze minuscule gaatjes die te klein zijn voor water in vloeibare vorm (waterdruppels), maar groot genoeg om waterdamp door te laten. Water van buitenaf kan dus niet naar binnendringen, maar waterdamp, zoals zweet, kan wel worden doorgelaten van binnenuit. Hierdoor blijven je voeten droog, terwijl ze wel kunnen blijven ademen.

Bovendien hebben waterdichte schoenen een voering die als een soort sok in de wandelschoen is verwerkt. De voering is niet alleen voorzien van het membraan, maar ook volledig naadloos. Dit voorkomt dat water alsnog via open ruimtes, zoals bij de schoentong, de wandelschoenen kunnen binnendringen.

Waar moet je nog meer op letten bij waterdichte schoenen?

Naast het membraan zijn er nog meer eigenschappen waarop je kunt letten bij het kiezen van waterdichte wandelschoenen. Zo is het belangrijk dat de schoenen een goede grip hebben, zeker als je op gladde ondergronden loopt. Ook is het belangrijk dat de schoenen een goede pasvorm hebben, zodat je voeten niet gaan schuiven en je blaren krijgt. Let daarom goed op de maat en pas de schoenen met de sokken die je ook tijdens het wandelen draagt.

Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor waterdichte schoenen met een hoge schacht. Hierdoor blijven niet alleen je voeten droog, maar ook je enkels en onderbenen. Dit is met name handig als je door hoger gras of door plassen loopt.

Waterdichte schoenen onderhouden

Tot slot is het belangrijk om de waterdichte wandelschoenen goed te onderhouden, zodat de waterdichtheid blijft behouden. Maak de schoenen na het wandelen goed schoon en laat ze opdrogen op kamertemperatuur. Vermijd directe warmtebronnen, zoals de verwarming, omdat hierdoor het membraan kan beschadigen.

Het is ook aan te raden om direct na aanschaf en daarna met enige regelmaat de wandelschoenen in te spuiten met een waterafstotende impregneer spray. Het zorgt er niet alleen voor dat waterdruppels sneller van de schoenen afglijden, maar ook dat vuil zich moeilijker kan hechten, zodat je schoenen langer mooi blijven. Let op dat je een waterafstotende spray gebruikt die geschikt is voor het type bovenmateriaal.Kortom, waterdichte wandelschoenen zijn een must-have voor iedereen die ook in de regen wil genieten van een wandeling. Let bij het kiezen van de juiste schoenen op het membraan, de grip, de pasvorm en de hoogte van de schacht. En vergeet niet om de schoenen goed te onderhouden, zodat je er nog jaren plezier van hebt!

Meer nieuws

Een stap in de goede richting: comfortabele wandelschoenen voor elke tocht

Een stap in de goede richting: comfortabele wandelschoenen voor elke tocht

Lees meer
Tien tips bij wandelen in de bergen

Tien tips bij wandelen in de bergen

Lees meer