Een stap in de goede richting: comfortabele wandelschoenen voor elke tocht

Een stap in de goede richting: comfortabele wandelschoenen voor elke tocht

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint met wandelen, het is van groot belang om comfortabele wandelschoenen te hebben. De keuze voor de juiste wandelschoenen maken het verschil tussen een ontspannen wandeling en een pijnlijke ervaring. In deze blog gaan we daarom dieper in op de belangrijkste kenmerken van comfortabele wandelschoenen, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Waarom zijn comfortabele wandelschoenen zo belangrijk?

Wandelen is een van de meest populaire vormen van lichaamsbeweging. Het is goed voor je gezondheid, zorgt voor ontspanning en geeft je de kans om de mooie natuur te ontdekken. Wandelen kan echter ook belastend zijn voor je voeten, enkels en zelfs je knieën, vooral als je lange afstanden aflegt op oneffen terrein, zoals in de bergen. Comfortabele wandelschoenen zijn daarom van groot belang om je voeten te beschermen en om blessures en blaren te voorkomen.

Comfortabele wandelschoenen

Lomer: Italian Legendary Comfort

Waar moet je op letten bij het kiezen van comfortabele wandelschoenen?

De eerste factor om te overwegen is het soort wandeling waarvoor je op zoek bent naar wandelschoenen. Ga je er korte wandelingen mee maken op vlak terrein, ga je er lange wandelingen mee maken op afwisselend terrein of ga je een uitdagende bergtocht maken? Het type wandeling bepaalt welk type wandelschoenen je nodig hebt.

Voor korte, eenvoudige wandelingen op vlak terrein zijn lichte en flexibele wandelschoenen voldoende. Voor lange, uitdagende bergtochten heb je echter stevige, liefst hoge wandelschoenen nodig. Hoewel bergschoenen in eerste instantie misschien log en hierdoor minder comfortabel aanvoelen, ga je er in de bergen echt het comfort uithalen. En ga je een wandelvierdaagse lopen, dan wil je goede ondersteuning, maar geen zware schoenen meezeulen. Het gewicht en de mate van flexibiliteit zijn dus echt afhankelijk van de duur, afstand en omgeving van de wandeling.

1. Pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor comfortabele wandelschoenen. Je voeten moeten niet knellen of schuren en er moet voldoende ruimte zijn voor je tenen om te bewegen. Probeer verschillende maten en modellen uit om te zien wat het beste bij je past. Het gaat om comfortabele wandelschoenen, dus kies niet voor het model dat je de mooiste vindt, maar welke je het beste past.

Houd bij de pasvorm ook rekening met het dragen van wandelsokken die je tijdens het wandelen gaat dragen. Met blote voeten of dunne sokken kan de pasvorm goed zijn, maar met dikke (wandel)sokken blijken de schoenen ineens te strak te zitten. Hier kom je liever op tijd achter en niet pas tijdens je route naar dat mooie uitzichtpunt in de bergen of die verscholen waterval in de jungle.

2. Ondersteuning

Wandelen kan een fikse belasting zijn voor je voeten en enkels. Het kiezen van wandelschoenen met goede ondersteuning is daarom essentieel. Als je veel op ruw terrein wandelt, heb je schoenen nodig met goede ondersteuning van de enkels en een stevige zool. Dit voorkomt vermoeide voeten en blessures.

3. Demping

Kies voor wandelschoenen met een goede demping om de impact op je voeten en gewrichten te verminderen. Dit vermindert de kans op blessures en houdt je voeten comfortabel tijdens lange afstanden.

4. Ademend vermogen

Als je lange wandelingen maakt, dan wil je comfortabele wandelschoenen die goed ademen. Ga voor schoenen met een ademende voering en een bovenwerk dat lucht doorlaat. Dit voorkomt oververhitting en blaren.

5. Waterdichtheid

Als je gaat wandelen in gebieden waar het weer snel kan omslaan of je niet laat afschrikken door regen, dan is de waterdichtheid een belangrijk kenmerk. Kies voor wandelschoenen met een waterdichte voering, zoals een MerTex-membraan en een bovenwerk dat water afstoot. Zo blijven je voeten droog en comfortabel, zelfs tijdens een regenbui of het trotseren van een modderig pad.

6. Flexibiliteit

Flexibiliteit is belangrijk voor comfortabele wandelschoenen. Je voeten moeten zich vrij kunnen bewegen en niet worden beperkt door stijve schoenen. Kies voor schoenen met een flexibele zool en een bovenwerk dat meebeweegt met je voeten. Zo blijf je comfortabel tijdens lange wandelingen. Ga je voor alpinisme, dan is het juist belangrijk om te kiezen voor stevigheid vanwege de ondersteuning die de voeten en enkels nodig hebben tijdens het klimmen.

7. Gewicht

Tot slot is het gewicht van wandelschoenen een belangrijk kenmerk dat comfort kan maken of breken. Lichtere schoenen zijn comfortabel voor korte wandelingen op vlak terrein, terwijl stevigere, zwaardere schoenen geschikt zijn voor uitdagende wandelingen in de bergen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat lichte wandelschoenen vermoeidheid verminderen tijdens lange afstanden. Zware schoenen zullen je voeten en benen sneller vermoeien, wat kan leiden tot ongemak. Ga op zoek naar de juiste balans tussen ondersteuning en gewicht, passend bij jouw wandeldoelen.

Comfortabele wandelschoenen van Lomer

Bij Lomer hebben wij een ruim assortiment aan comfortabele wandelschoenen. Ze voldoen aan bovenstaande kenmerken en voor ieder type wandeling hebben we een geschikt model. Of je nu dagelijks een blokje om maakt in de wijk of Nederlandse natuur, of een meerdaagse wandeltocht gaat maken op vlak terrein of in de bergen, Lomer heeft de juiste schoenen voor jou. Onze wandelschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende collecties, modellen, kleuren en maten, zodat jij de perfecte schoen kunt vinden voor jouw wandelavontuur.

Met de Lomer Urban & Outdoor collectie kies je voor de perfecte balans voor verschillende afstanden en terreinen. Het zijn comfortabele allround wandelschoenen van korte afstanden in de stad tot langere afstanden en meerdaagse tochten in afwisselend terrein.

De hiking-collectie bestaat uit comfortabele wandelschoenen voor lange afstanden. Ze hebben stevige zolen voor goede grip met voldoende demping, zonder stug en zwaar te zijn. Ben je juist op zoek naar stevige wandelschoenen voor de beste ondersteuning, dan kun je kiezen voor schoenen uit onze trekking-collectie. Ze zijn hierdoor wel wat zwaarder en minder flexibel.

Inlopen voor optimaal comfort!

Vooral optimaal wandelcomfort is het zeer raadzaam om de wandelschoenen eerst in te lopen. Met name voor meerdaagse wandeltochten is dit belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het wandelen blaren krijgt of last krijgt van andere ongemakken.

Bij het inlopen is het belangrijk om rustig aan te beginnen. Draag ze dus eerst een paar uur per dag thuis of tijdens korte wandelingen om te wennen aan de pasvorm en de ondersteuning. Dit helpt je voeten en de schoenen zich aan elkaar aan te passen. Loop vervolgens langere afstanden op de schoenen totdat ze volledig zijn ingelopen.

Meer nieuws

Waterdichte wandelschoenen kopen, waar moet je op letten?

Waterdichte wandelschoenen kopen, waar moet je op letten?

Lees meer